bewegingsanalyse, zooltherapie, schoenadvies, nagel- en huidbehandeling

Schoenadvies

Schoenadvies is
voor alle leeftijden

Het dragen van goede schoenen is belangrijk om geen overbelasting te krijgen op bepaalde anatomische structuren. We zien meerdere klachten ontstaan uit een foutieve schoenkeuze.
Hieronder staan de basiseigenschappen waaraan een dagdagelijkse schoen moet voldoen.

Gewone schoenen

Flexibiliteit van de buitenzool: de zool mag enkel plooien thv de bal van de voet.

Stevigheid contrefort: de contrefort mag niet of nauwelijks indrukbaar zijn.

Torsie van de schoen: de schoen mag geen torsie toelaten in de lengterichting.

Hakhoogte: Een hakhoogte hoger dan 2.5 cm wordt afgeraden om klachten te voorkomen.

Kinderschoenen

Voor elke leeftijdscategorie zijn er specifieke kenmerken waar een schoen moet aan voldoen.

  • Voor peuters en kleuters is het belangrijk dat de contrefort en buitenzool soepel genoeg zijn om voldoende bewegingsvrijheid toe te laten.
  • Bij schoolkinderen gaan we een ander gangpatroon herkennen waarbij ze na de duidelijke hiellanding gaan doorrollen tot de tenen de grond verlaten. Hierbij is het belangrijk dat de hiel stevig omvat wordt en dat de buitenzool enkel plooit thv de voorvoet.
  • We zien vaak een evolutie van goede schoenkeuze naar minder goede of zelfs slechte schoenkeuze bij tieners. Dit komt natuurlijk doordat deze leeftijdsgroep gevoelig is voor modetrends. De stevige contrefort en buitenzool zijn plots verdwenen, het bovenwerk van de schoen is vaak te slap en het sluiten van veters is plots niet meer nodig.  Allemaal eigenschappen waar een groeiend kind geen voordeel uithaalt.
vandamme podologie

Loopschoenen

Het belangrijkste is nog altijd dat een loopschoen goed aanvoelt bij het passen en het lopen maar er zijn ook een aantal factoren waar best rekening mee wordt gehouden.
Hierbij houden we rekening met het gewicht, de gewrichtsbeweeglijkheid, de looptechniek, de ondergrond en type training van de loper. Een loopschoen kan maximalistische of minimalistische kenmerken hebben. Er bestaan ook trail loopschoenen die vooral geschikt zijn voor het lopen op onverharde wegen of bijvoorbeeld in bossen.

vandamme podologie

Behandelingen
& Onderzoek

Reeds 12 jaar podoloog. Fervent sporter. Consulent aan het AZ Rivierenland op de diabetische en biomechanische voetkliniek. En tevens een eigen thuispraktijk.

Bewegingsanalyse

vandamme podologie

Schoenadvies

loopschoenen bij Bernard Vandamme

Hulpmiddelen

Podologie Vandamme hulpmiddelen

Zooltherapie

loopschoenen bij Bernard Vandamme

Nagel- & Huidbehandeling

vandamme podologie voetverzorging